Nawóz sztuczny czy naturalny? Ten przygotowany bez dodatku środków chemicznych jest bardziej przyjazny dla roślin. A jeśli wykorzystasz samodzielnie zrobiony kompost, nawożenie będzie także dużo tańsze. Nawóz można pozyskiwać m.in. z: roślinnych resztek żywności – obierek, ogryzków, skorupek jajek, fusów po kawie lub herbacie i innych; skoszonej trawy i zebranych liści; uschniętych fragmentów roślin domowych i ogrodowych; mułu z oczka wodnego; wyrwanych z ogródka chwastów; popiołu drzewnego; ziemi. Można przygotowywać jednolity kompost, jednak najbardziej wartościowy będzie taki, w którym wymieszane są różne rodzaje resztek organicznych. Do kompostownika nie powinno się natomiast wrzucać: innych pozostałości po posiłkach – nabiału, mięsa; obierek po owocach cytrusowych – zawierają one zbyt dużo środków chemicznych; odchodów ludzkich i zwierzęcych; produktów, które określane są jako biodegradowalne (np. jednorazowych reklamówek), ale nie nadają się do wytwarzania kompostu. Źródło deccor