Nawóz sztuczny czy naturalny? Ten przygotowany bez dodatku środków chemicznych jest bardziej przyjazny dla roślin. A jeśli wykorzystasz samodzielnie zrobiony kompost, nawożenie będzie także dużo tańsze.
Nawóz można pozyskiwać m.in. z:
- roślinnych resztek żywności – obierek, ogryzków, skorupek jajek, fusów po kawie lub herbacie i innych;
- skoszonej trawy i zebranych liści;
- uschniętych fragmentów roślin domowych i ogrodowych;
- mułu z oczka wodnego;
- wyrwanych z ogródka chwastów;
- popiołu drzewnego;
- ziemi.
Można przygotowywać jednolity kompost, jednak najbardziej wartościowy będzie taki, w którym wymieszane są różne rodzaje resztek organicznych.
Do kompostownika nie powinno się natomiast wrzucać:
- innych pozostałości po posiłkach – nabiału, mięsa;
- obierek po owocach cytrusowych – zawierają one zbyt dużo środków chemicznych;
- odchodów ludzkich i zwierzęcych;
- produktów, które określane są jako biodegradowalne (np. jednorazowych reklamówek), ale nie nadają się do wytwarzania kompostu.
Źródło deccoria.pl
Foto https://pixabay.com/photos/fall-meadow-leaves-nature-grass-3755125/