Przejdź do głównej zawartości

Kompostownik. Co można do niego wrzucać, a czego unikać?

Nawóz sztuczny czy naturalny? Ten przygotowany bez dodatku środków chemicznych jest bardziej przyjazny dla roślin. A jeśli wykorzystasz samodzielnie zrobiony kompost, nawożenie będzie także dużo tańsze.

Nawóz można pozyskiwać m.in. z:

  • roślinnych resztek żywności – obierek, ogryzków, skorupek jajek, fusów po kawie lub herbacie i innych;
  • skoszonej trawy i zebranych liści;
  • uschniętych fragmentów roślin domowych i ogrodowych;
  • mułu z oczka wodnego;
  • wyrwanych z ogródka chwastów;
  • popiołu drzewnego;
  • ziemi.

Można przygotowywać jednolity kompost, jednak najbardziej wartościowy będzie taki, w którym wymieszane są różne rodzaje resztek organicznych.

Do kompostownika nie powinno się natomiast wrzucać:

  • innych pozostałości po posiłkach – nabiału, mięsa;
  • obierek po owocach cytrusowych – zawierają one zbyt dużo środków chemicznych;
  • odchodów ludzkich i zwierzęcych;
  • produktów, które określane są jako biodegradowalne (np. jednorazowych reklamówek), ale nie nadają się do wytwarzania kompostu.

Źródło deccoria.pl
Foto https://pixabay.com/photos/fall-meadow-leaves-nature-grass-3755125/

Popularne posty z tego bloga

Najnowsze wpisy

Kategorie/Etykiety (kliknij aby rozwinąć)

Pokaż więcej